Shutter|Aperture|Viewfinder

Friday, July 30, 2010

Salam, hi semua. Petang ni saya ada nak kongsi sikit ilmu pasal fotography. Ade istilah² atau fungsi² sesuatu mode/button yang kita tidak tahu kan? So saya nak point kan benda² kat blog ni..hehe..Jom² baca!

Viewfinder

Ha, ape Viewfinder ni? Viewfinder ni berfungsi untuk melihat target pemotretan melalui kamera. Senang citer, nak tengok objek yang kita target, betul tak berada ditengah²? hehe..

Shutter

Ha, ape pulak Shutter ni? Shutter ni berfungsi untuk mencegah cahaya mengenai film atau sensor digital. Hm~

Aperture

Alamak, Aperture ni. Saya tak tahulah ape fungsinya (Biaselah, baru lagi dalam bidang ni). Dari segi praktikalnya. Kalo kita nak dapatkan hasil gambar yang backgroundnye BLUR, besarkan Aperture [F], iaitu, nilai F nya dikecilkan. Kalo disebaliknya, tak dapatlah gambar yang BLUR backgroundnye..(Aperture kecil, nilai F nya dibesarkan)

Bole paham x? hehe.. Oklah itu je setakat ni.

Wassalam,
Julfy|JR|Photography

2 comments

Latest Instagrams

© Julfy Photography. Design by Fearne.